De Overwaarde Hypotheek is per maandag 1 augustus 2022 op een aantal punten aangepast. In dit nieuwsbericht lees je de wijzigingen en wat dat voor de klant betekent.

Wat is er aangepast?1) De instapleeftijd van de aanvrager(s) is verlaagd naar 62 jaarHoud hierbij rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Is één van de aanvragers jonger dan de AOW-leeftijd? Dan moet de rente van het leningdeel Overwaarde Hypotheek minimaal 15 of 20 jaar vaststaan. Hebben beide aanvragers de AOW-gerechtigde leeftijd, dan kunnen zij ook voor een rentevaste periode van 10 jaar kiezen.
  • Voor aanvragers jonger dan de AOW-leeftijd doe je de inkomenstoets op basis van de pre-AOW situatie. In het stappenplan inkomenstoets Overwaarde Hypotheek zie je de mogelijkheden voor klanten met pre-AOW-leeftijd en AOW-leeftijd op een rij.
  • Mogelijk moet een klant de lopende hypotheek (gedeeltelijk) inbrengen in de Overwaarde Hypotheek. Dit brengt hogere kosten met zich mee waar de klant dan bewust voor kiest. Deze motivatie leg je vast in het adviesrapport.

2) De maximale opname is verlaagd door gewijzigde rekenregels
Door de hard gestegen woningprijzen en hypotheekrente zijn de rekenregels veranderd:

  • Na de eerste rentevaste periode rekenen we met een rente van 6% om de maximale opname te bepalen (dit was 5%).
  • De verstrekking, bij aanvang, is maximaal 65% van de marktwaarde (dit was maximaal 70%).

 

Bereken het maximale bedrag via de rekentool

Door deze aanpassing kan een klant mogelijk minder lenen dan bijvoorbeeld de week ervoor. Dit geldt met name voor klanten die ‘het maximale bedrag aan overwaarde’ willen opnemen. Heb je nog geen aanvraag ingediend? Dan is het helaas niet meer mogelijk om de ‘oude’ rekenregels toe te passen.

Geef het scenariodocument aan je klant mee
Het uitleg- en scenariodocument download je als laatste stap in de rekentool. Omdat dit document tijdelijk niet bij de hypotheekofferte is bijgesloten, vragen wij je om dit document te printen (pdf), met je klanten te bespreken en aan hen mee te geven.

 

Meer weten?

Afgelopen vrijdag hebben we de tarieven van de Overwaarde Hypotheek verlaagd. Een overzicht van alle actuele tarieven vind je op de rentepagina.

Met vriendelijke groet,
Home Invest