In het blad van de SEH (Erkend Hypotheekadviseur) heb ik een interview gegeven waarom onafhankelijk advies altijd de beste keuze is.

“Kiezen voor onafhankelijk advies wordt voor adviseurs steeds belangrijker, nu steeds meer partijen execution only gaan verstrekken. Dat is de overtuiging van Marcel Bax. Hij faciliteert met serviceprovider Home Invest al zo’n 20 jaar onafhankelijk adviseurs. “Onafhankelijke adviseurs vormen nog steeds het grootste kanaal voor hypotheken. En in dat kanaal worden de advieskosten onderscheidend.”

Bax vindt de term intermediair niet juist. “Dat is een foute naam. Want de adviseur staat naast de consument en niet tussen consument en aanbieder in. De toegevoegde waarde is juist die onafhankelijkheid van advies en niet de afhankelijkheid van een agentschap om te bemiddelen.” En die onafhankelijkheid is waar de consument behoefte aan heeft, zegt Bax.

Onafhankelijk opereren betekent onder meer een objectieve vergelijking maken, zegt Bax.  “De AFM schrijft voor dat je als onafhankelijk adviseur minimaal 50% van de markt moet vergelijken. Ik vind dat veel te weinig. Je moet zeker 70% tot 80% van het aanbod meenemen. En dat kan, want adviseurs kunnen inmiddels kiezen uit een groot aantal softwarepakketten waarmee producten kunnen worden vergeleken.”

Transparant werken is een andere vereiste, vindt Bax. “De enige die bepaalt, dat is de klant, want die betaald. Als die weet wat hij wil, mag hij bijvoorbeeld ook online zijn hypotheek sluiten. Maar dan moet hij zich wel bewust zijn van de risico’s van execution only. Vergelijken op internet is gericht op producten. Dat zegt niets over fiscaliteiten en risico’s en houdt bijvoorbeeld geen rekening met kinderen, ww, overlijden, pensioen of arbeidsongeschiktheid. Daarin heeft de onafhankelijk adviseur zijn toegevoegde waarde. Het grote voordeel is juist dat je als consument op basis van een advies gerichter een product kunt gaan zoeken. Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat een consument gemiddeld ook voordeliger uit is bij een adviseur. Als onafhankelijk adviseur kun je wat mij betreft ook naar banken of online geldverstrekkers verwijzen.”

Dubbele kosten

Een struikelblok is wel dat de klant dan, eenmaal verwezen door zijn adviseur, bij de (online) aanbieder opnieuw advies- en volledige bemiddelingskosten moet betalen. “Terwijl het advies dus al is gegeven en men vaak al 80% van data en stukken ter beschikking heeft (anders kan men geen advies geven). Dat zijn dubbele kosten. Ik vind dat de aanbieder dan gewoon het door een wft gecertificeerde adviseur gegeven advies moet accepteren. Als ik een advies geef aan een klant, heb ik al 80% van de benodigde data en documenten verzameld. Dus waarom zou de klant dan nog eens 100% bemiddelingskosten betalen? De klant heeft keuzevrijheid, dus die bepaalt zelf of hij een ander zoekt of dubbel wil betalen. Maar hij moet wel wéten dat die kosten dubbel worden betaald. Dat is het verschil tussen execution only (zonder advies) en bemiddel only (met advies). Ik vind dat de AFM daar weleens iets aan mag doen. Die moet zich sterk maken voor een echt level playing field.”

De community bepaalt, de klant kiest

Onafhankelijk advies wordt steeds belangrijker, omdat aanbieders steeds meer rechtstreeks (of via online bemiddelaars) gaan verkopen, zegt Bax. “Abn Amro, Aegon, ASR, BijBouwe, Colibri Hypotheken, Florius (Moneyou), Argenta, Hypotrust, ING, Lloyds, Munt, etc.: ze gaan allemaal meer ‘b to c’ verkopen. Maar vergeet niet dat al die onafhankelijke adviseurs nog steeds samen het grootste kanaal voor hypotheken vormen en dichter bij de klant staan. En in dat kanaal worden de advieskosten en toegevoegde waarde onderscheidend. Ook het onafhankelijk vergelijk van de producten wordt belangrijker. Een klant die binnenloopt bij de Rabobank is nog nooit naar buiten gelopen met een ABN AMRO renteaanbod of productvergelijk? Wij van WC eend……. zijn verkopers van een product. Dat besef is er steeds meer bij de consument. Consumenten gaan bijvoorbeeld ook bij Advieskeuze vergelijken op prijs en op reviews. De community gaat uiteindelijk de markt bepalen. Hoe meer reviews je hebt, hoe meer betrouwbaarheid en geloofwaardigheid je daarmee creëert.”

Home Invest: de persoonlijke touch

Home Invest bestaat sinds 2000 en telt inmiddels vier regiovestigingen. “Wij begonnen als serviceprovider omdat we niet tevreden waren over de verwerkingstijden en deskundigheid bij een aantal aanbieders”, zegt Bax. “En dat is soms nog steeds zo. Bovendien wordt de afstand groter. Wij kunnen wel die persoonlijke touch bieden. We richten ons op kantoren tot zes medewerkers. Die zijn vaak te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet, maar kwaliteit en persoonlijke benadering hoog in het vaandel hebben staan.”

Home Invest heeft met de XL formule een totaaloplossing, waarmee de adviseur zich voor 100% op onafhankelijk adviseren kan richten met minimale kosten. “Het enige wat je nodig hebt, is een laptop, hypotheeksoftware met HDN , een goede persoonlijke klantbenadering en een telefoon.”

www.detotaaloplossing.nl

redactioneel stuk SEH congres