Inkomensverklaring voor ondernemers

Vanaf vandaag heeft u een inkomensverklaring nodig voor ondernemers die langer dan drie jaar een bedrijf hebben. Dus is uw klant langer dan drie jaar ondernemer en wil hij het inkomen uit onderneming mee laten tellen in de berekening van de  hypotheek? Dan dient u voor deze klanten gebruik te maken van een inkomensverklaring waaruit het toetsinkomen blijkt. Dit geldt voor alle ondernemingsvormen. Voor een hypotheekaanvraag voor een startende zzp’er is sinds september 2017 al een inkomensverklaring nodig.

Voordeel voor u en de ondernemer
De inkomensverklaring kan de klant al regelen voordat hij een hypotheek heeft aangevraagd en zelfs al voordat hij een afspraak met u heeft gehad. Zo weten de klant en u meteen met welk toetsinkomen er gerekend wordt door Nationale-Nederlanden. U hoeft deze analyse dus niet meer zelf te maken. Daarnaast berekent u eenvoudig wat de ondernemer kan lenen.

Inkomensverklaring opvragen
Een inkomensverklaring kunt u of de klant zelf opvragen bij drie partijen: Pentrax, Raadhuys of overviewz. Is uw klant langer dan drie jaar ondernemer en wil hij een hypotheek met of zonder NHG? Of is uw klant een startende zzp’er die een hypotheek zonder NHG aan wil vragen? Dan kunt u of uw klant het opdrachtformulier hier downloaden om daarmee de inkomensverklaring aan te vragen. Is uw klant een startende zzp’er en wil hij een hypotheek met NHG aanvragen? Download dan een opdrachtformulier op nhg.nl.

De kosten voor het aanvragen van een inkomensverklaring variëren, afhankelijk van de ondernemingsvorm, en zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Ze worden door de opdrachtgever rechtstreeks betaald aan de partij die de inkomensverklaring maakt.