In 2018 vervalt de renteaftrek voor een restschuldfinanciering. Een restschuld financieren wordt hierdoor duurder en de leencapaciteit bij verhuizen lager.

De rente voor een restschuldfinanciering is fiscaal aftrekbaar. Dit zorgt voor lagere maandlasten voor huizenbezitters die verhuizen met een restschuld. Daarnaast heeft een restschuldfinanciering met renteaftrek bij veel banken een aparte status, waardoor meer geleend kan worden.

Dit is echter een tijdelijke crisismaatregel. Enkel de restschulden die zijn ontstaan tussen van 28-10-2012 tot 31-12-2017 komen in aanmerking voor renteaftrek.

 

Renteaftrek restschuldfinanciering vervalt

Vanaf 2018 vervalt dus de renteaftrek voor het financieren van een restschuld. Hierdoor wordt verhuizen met een restschuld duurder. Daarnaast gaan banken, naar verwachting, een restschuldfinanciering weer behandelen als een ‘consumptieve’ lening. Omdat deze leningen worden getoetst op basis van een fictieve toetsrente (in plaats van de werkelijke lasten), daalt de leencapaciteit fors.

 

Maximale hypotheek 2018 al omlaag

Deze daling van de leencapaciteit komt bovenop een andere verlaging van de maximale hypotheek. In 2018 mag nog maar 100% van de woningwaarde geleend worden.