Rentemiddeling bij Aegon: wat kunt u verwachten, wat zijn de uitzonderingen en hoe dient u een verzoek tot rentemiddeling in?

De introductie van rentemiddeling staat gepland voor 1 oktober 2016. Een randvoorwaarde voor introductie is dat de informatie en berekeningen op contractniveau juist en volledig zijn. Het definitieve uitsluitsel hierover ontvangt u in de laatste week september.

Welke informatie hebben u en uw klant in de oriëntatiefase?

 • De klant kan zich oriënteren via aegon.nl. Algemeen wordt de klant geleid via ‘ik wil mijn hypotheek aanpassen’, ‘maandlasten verlagen’, naar de omzettingstool. De klant kan hier ook uitkomen via het direct zoeken op ‘rentemiddeling’ of ‘omzetten naar marktrente’.
 • De omzettingstool geeft de klant een indicatie van de omzettingskosten, op basis van een aflossingsvrije hypotheek.
 • Voor de klant-specifieke situatie moet uw klant inloggen met Mijn Aegon-accountgegevens. Heeft uw klant geen Mijn-Aegon-account, zorg dan dat uw klant deze aanvraagt voordat uw adviesgesprek plaats vindt. Klanten zijn ook gewezen op het Mijn Aegon-account via een activatiecampagne medio september.
 • Na inloggen krijgt de klant direct een document in pdf-format. Hierin staan alle hypotheekgegevens van de klant, de leningdelen, de omzettingskosten als deze direct vooruit worden betaald en als deze gespreid worden betaald over een nieuwe rentevast periode (rentemiddeling). Een voorbeeld van het document vindt u hieronder bij ‘Downloads’.
 • Bij rentemiddeling worden alle mogelijke nieuwe rentevast periodes getoond, met de actuele rente en de renteopslag voor de omzettingskosten inclusief de risico-opslag van 0,2%.
 • Het pdf-document kan de klant downloaden, printen en mailen, zodat alle informatie met u kan worden gedeeld.
 • Alle data en rentetarieven zijn gebaseerd op het dan actuele rentebericht. Als er tussen de oriëntatiefase en uw advies een nieuw rentebericht is uitgebracht, dan zullen de data afwijken van de data in het pdf-document.
 • U kunt tijdens uw adviesgesprek met de klant ook het pdf-document genereren. U weet dan zeker dat u de juiste en actuele data heeft.
 • De omzettingstool en het genereren van het klant-specifieke pdf-document kan net zo vaak gebruikt en gedaan worden als u en uw klant dat wensen. Hier zit geen limiet aan.

Hoe vraagt u rentemiddeling aan voor uw klant?

 • 1. Blijkt na uw adviesgesprek met de klant dat rentemiddeling de goede keuze is om tot lagere maandlasten te komen, dan kunt u rentemiddeling bij ons aanvragen, binnen de voorwaarden, zoals eerder gecommuniceerd en hieronder vindbaar bij ‘Downloads’. Dit doet u via het formulier “Aanvraagformulier Rentemiddeling” op AIP.
  – Per leningdeel kunt u aangeven of rentemiddeling toegepast moet worden.
  – Wilt uw klant, naast rentemiddeling voor bepaalde leningdelen, ook een leningdeel omzetten naar marktrente? U kunt dit verzoek dan weergeven in het vrije tekstveld op het formulier. Alleen deze combinatie van mutaties kan worden aangegeven op het formulier “Aanvraagformulier Rentemiddeling”.
  – U kunt per hypotheekcontract één keer per jaar (12 maanden) een Aanvraagformulier Rentemiddeling indienen. Let dus goed op dat voor alle leningdelen overwogen is om wel of niet rentemiddeling aan te vragen.
  – Alleen u, als adviseur, kan een aanvraagformulier indienen. De klant heeft geen mogelijkheid om dit rechtstreeks bij ons in te dienen.
 • 2. U stuurt het aanvraagformulier naar onze Beheer afdeling en ontvangt met vijf werkdagen de offerte rentemiddeling in de vorm van een aanbiedingsbrief. Een voorbeeld van deze aanbiedingsbrief vindt u hieronder bij ‘Downloads’.
 • 3. Deze offerte is twee weken geldig. Bij akkoord, tekent uw klant en stuurt u het getekende formulier aan ons terug.
 • 4. Het verzoek tot rentemiddeling wordt dan door ons verwerkt. Er wordt een bevestiging van rentemiddeling verstuurd en uw klant ontvangt de rekening voor de administratiekosten (€ 200)
 • 5. Uw klant betaalt dan bij de eerste incasso, na de eerstvolgende eerste van de maand, het nieuwe rentebedrag op basis van het nieuwe rentepercentage.

Uitzonderingen; contracten die bij Stater worden geadministreerd

Het is mogelijk dat een klant na inloggen geen document krijgt te zien met de klant-specifieke hypotheekgegevens. Een heel klein deel van onze contracten staan niet in onze eigen administratie. Voor deze contracten, waarvan de administratie is uitbesteed aan Stater, kunnen geen klantdata direct getoond worden.

In dit geval kunt u per mail of telefonisch contact met ons opnemen. De afdeling Hypotheken Beheer zal voor u de berekening maken, zodat u een concreet voorstel heeft om met de klant te bespreken.
Houdt u hierbij rekening met een verwerkingstijd van 3 werkdagen.
Als de klant definitief wil overgaan tot rentemiddeling, zal de verwerkingstijd langer duren omdat het contract eerst overgezet wordt naar Aegon.